HierapolisHIERAPOLIS. Un oraş din provincia romană Asia, în partea de V a Turciei asiatice din zilele noastre. Era situat la vreo 10 km N de *Laodicea, de cealaltă parte a văii largi a râului Lycus. Cetatea a fost construită în jurul abudentelor izvoare termale care erau renumite pentru proprietăţile lor medicinale. Exista de asemenea o fisură subterană (numită Plutonium) prin care ieşeau gaze otrăvitoare; prin secolul al 4-lea d.Cr. ea a fost astupată de creştini. Când apa fierbinte curge peste marginea terasei cetăţii formează bazine şi cascade spectaculoase încrustate cu calcar . Stâncile albe care s-au format au dat locului numele modern, Pamuk-kale („castel de bumbac"). Aceste caracteristici naturale au făcut din Hierapolis („cetate sacră", numele mai vechi „Hieropolis", „cetatea sanctuarului") un centru antic pentru culte păgâne, de unde provenea în principal importanţa şi prosperitatea cetăţii.

Biserica din Hierapolis probabil că a fost fondată în timp ce Pavel locuia la Efes (Faptele Apostolilor 19:10), poate de către Epafra. Este menţionată numai în legătură cu cetăţile învecinate, *Colose şi *Laodicea (Coloseni 4:13). Apocalipsa 3:15-16 s-ar putea să conţină o referire la faimoasele ei ape termale în contrast cu apele reci de la Colose şi cu apele călduţe de la Laodicea.

Potrivit lui Polycrates, episcopul Efesului pe la 190 d.Cr., citat de Eusebius (HE 3. 31), apostolul Filip a fost îngropat la Hierapolis, deşi există autorităţile par să indice o confuzie cu privire la apostol şi la evanghelist. Papias şi filozoful stoic Epictetus au avut de asemenea legături cu această cetate.

M.J.S.R.
C.J.H.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: