Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Colose


COLOSE. Cetate romană în provincia Asia, în partea de V a Turciei asiatice din zilele noastre. Era situată la vreo 15 km de *Laodicea, pe valea Lycus, pe drumul principal către E . La început a fost punctul de întâlnire al rutelor majore de la Sardes şi Efes, într-un loc uşor de apărat şi cu rezerve bogate de apă. A fost o cetate importantă în perioada lidiană şi persană, dar ulterior a intrat în declin când drumul de la Sardes la Pergam a fost mutat spre V, prin cetatea nou-formată, Laodicea. În prezent locul nu este locuit; se află în apropiere de Honaz, la 16 km NE de oraşul Denizli.

Probabil că Evanghelia a ajuns în acest ţinut în timp ce Pavel locuia la Efes (Faptele Apostolilor 19:10), poate prin Epafra, care era din Colose (Coloseni 1:7; 4:12-13). Se pare că Pavel nu a vizitat Colose înainte să scrie epistola sa (Coloseni 2:1), deşi este posibil ca dorinţa aceasta (Filimon 22) să i se fi împlinit mai târziu. Filimon (Filimon 1) şi sclavul său, Onisim (Coloseni 4:9; Filimon 10), făceau parte din biserica primară din Colose. Amestecul de elemente evreieşti, greceşti şi frigiene ce caracteriza populaţia cetăţii probabil că a fost întâlnit şi în biserică: ar fi constituit un teren fertil pentru genul de erezie speculativă pe care a căutat să-l combată Pavel.

Ţinutul acela a fost devastat de un cutremur, datat de Tacitus (Ann. 14. 27) în anul 60 d.Cr. În această epistolă nu există mei un indiciu despre cutremur şi de aceea trebuie să presupunem că a fost scrisă înainte ca vestea despre dezastru să fi ajuns la Roma.

E.M.B.G.
C.J.H.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: