HadadezerHADADEZER. Nume personal aramaic care înseamnă „(zeul) "Hadad este ajutorul (meu)"; a fost purtat de cel puţin doi regi din regiunea Damascului. Uneori este scris „Hadarezer", reflectând probabil o variantă dialectală aramaică, în 2 Samuel 10:16-19; 1 Cronici 18:3-8.

Hadadezer, fiul lui Rehob, a fost rege în Toba, la E de Hamat, şi teritoriul său includea la un moment dat o parte din malul Eufratului (2 Samuel 8:3). În ciuda înaintării întăririlor din Damasc, a fost înfrânt de David şi scuturile aurite ale gărzii sale personale au fost duse ca trofee la Ierusalim, împreună cu prada de război luată din oraşele Beta şi Berotai, din teritoriul său. După această întorsătură a lucrurilor, vechiul său duşman, Toi, regele Hamatului, i-a trimis daruri lui David (v. 10). Totuşi, Hadadezer a continuat să domnească în teritoriul său şi mai târziu a sprijinit armata amonită în războiul lor cu David (2 Samuel 10:16-19; 1 Cronici 18:3-8). Când israeliţii au înfrânt din nou armatele siriene, *Rezon, un refugiat de la curtea lui Hadadezer, a devenit rege al Damascului şi a complotat împotriva lui Solomon (1 Împăraţi 11:23).

Un rege al Damascului purtând numele Hadadezer (asir. Adad-idri) este menţionat între aliaţii care, alături de Ahab, regele Israelului, s-au opus lui Salmanaser III la Qarqar în 853 î.Cr. (DOTT, p. 47-48). Aceşti regi sunt identificaţi uneori cu *Ben-Hadad III. În ce priveşte numele, vezi Or 34, 1965, p. 472-473.

D.J.W.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: