Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Omri


OMRI. (În ebr. ‘omri).

1. O căpetenie din seminţia lui Isahar, care a trăit în perioada domniei lui David (1 Cronici 27:18).

2. Cel de-al şaselea împărat al împărăţiei de N şi întemeietorul unei noi dinastii, după moartea lui *Ela. În timpul perioadei de anarhie care a urmat după moartea lui *Baeşa, trupele care a împresurat Ghibetonul, auzind despre lovitura de stat dată de Zimri, l-au înscăunat pe liderul lor Omri ca împărat (cca. 885 î.Cr.; 1 Împăraţi 16:15-17). De aici el a înaintat spre capitala Tirţa şi a împresurat oraşul până când Zimri s-a sinucis (v. 18). Tibni, un alt pretendent la tron, i s-a împotrivit lui Omri timp de patru ani, dar în cele din urmă a fost înfrânt. Omri a domnit timp de şapte ani, din al 31-lea an până în al 38-lea an al domniei lui *Asa (v. 23,29), un total de 12 ani (v. 23).

Aram, care în timpul lui Ben-Hadad I a fost destul de puternic să anexeze o parte din Israel în timpul domniei lui Baeşa, a continuat să-l ameninţe pe Omri (cf. 1 Împăraţi 20:34). El s-a aliat cu Etbaal, împăratul Sidonului, dând pe Izabela, fiica acestuia, de nevastă fiului său Ahab (16:31), înlăturând într-o măsură pericolul. A fost suficient de puternic să-l facă pe Moab vasalul său, aşa cum consemnează Meşa în *Inscripţia moabită (11:4-5) (ANET, p. 320; DOTT, p. 196; cf. 2 Împăraţi 3:4).

Omri s-a mai remarcat prin construcţiile ridicate în timpul domniei lui. Cea mai importantă dintre acestea a fost noua reşedinţă împărătească a Israelului, la *Samaria, zidită pe un teren cumpărat de la Şemer, fostul proprietar (1 Împăraţi 16:24). Cetatea a avut o poziţie strategică excelentă, şi a slujit de capitală până la căderea Israelului în anul 722 î.Cr. Săpăturile arheologice de la Meghido şi de la Haţor au scos la iveală clădiri care i-au fost atribuite.

Detaliile cu privire la domnia lui Omri sunt puţine, dar sursele asiriene ne arată că până la domnia lui *Sargon al II-lea, Israelul a mai fost cunoscut ca mat/bit Humri, „ţara/casa lui Omri" (ANET, p. 281-285). Întrucât el a tolerat închinarea la zeităţile păgâne, a rămas în istorie ca un împărat rău (1 Împăraţi 16:25-26).

Vezi tabelul cu Arborele genealogic al dinastiei Omri.

D.W.B.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: