Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

parţii


PARŢII. Parţia, o regiune la SE de Marea Caspică, a fost o parte a Imperiului Persan cucerit de Alexandru cel Mare. Pe la mijlocul sec. al 3-lea î.Cr., Arsaces i-a condus pe părţi într-o răscoală împotriva conducătorilor lor seleucizi (macedonieni), iar succesorii lui au reuşit să extindă imperiul de la Eufrat până la Ind. Faptul că au fost singurii care au avut o cavalerie de arcaşi a făcut din parţi un duşman de temut, după cum au avut de descoperit chiar romanii. În primul secol d.Cr., părţii şi-au schimbat capitala de la Ecbatana la Ctesifon şi au căutat să reînvie elementele iraniene ale civilizaţiei lor, în detrimentul elementelor greceşti.

Parţii au fost guvernaţi de o aristocraţie care stăpânea pământuri şi deţineau controlul asupra comerţului cu Orientul îndepărtat. Religia lor era mazdeismul iranian, dar în general, au fost toleranţi faţă de religiile altor popoare.

Parţia a fost una din regiunile unde s-au aşezat israeliţii deportaţi, iar conform celor scrise de Josephus, descendenţii lor au continuat să vorbească un dialect aramaic şi să se închine Dumnezeului celui adevărat, trimiţând tribut la Templul din Ierusalim. În consecinţă, este posibil ca parţii care au fost la Ierusalim în ziua Cincizecimii (Faptele Apostolilor 2:9) să nu fi fost decât israeliţi din acea regiune („limbă" în v. 8 poate fi tradus la fel de bine şi cu „dialect"), dar tot aşa de posibil este ca împreună cu ei să fi existat şi prozeliţi parţi, în vizită la Ierusalim.

BIBLIOGRAFIE
N.C. Debevoise, Parthia, 1938; M.A.R. Colledge, The Parthians, 1967.

K.L.McK.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: