Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Tiberiada


TIBERIADA. O cetate pe malul de V al Mării *Galileii care a dat mai târziu numele său lacului. A fost întemeiată de Irod Antipa prin anul 20 d.Cr. şi a fost numită după împăratul Tiberius. Factorii principali care au influenţat alegerea locului de către Irod se pare că au fost: (1) poziţia defensivă oferită de un pinten stâncos deasupra lacului; (2) apropierea de nişte izvoare termale care erau deja faimoase, situate la S. În rest aşezarea oferea prea puţin şi clădirile frumoase ale cetăţii (care a devenit capitala lui Irod) se înălţau pe un teren care includea şi un fost cimitir şi, de aceea cetatea era considerată necurată de către evrei.

Tiberiada este menţionată numai o singură dată în Evanghelii (Ioan 6:23; „Marea Tiberiadei" apare în Ioan 6:1; 21:1) şi nu există nici o dovadă că Isus Cristos ar fi vizitat cetatea. A fost o cetate în întregime păgână şi se pare că a evitat-o în favoarea numeroaselor cetăţi evreieşti de pe malul lacului. Totuşi, printr-o răsturnare ciudată a situaţiei, după distrugerea Ierusalimului a devenit centrul principal de instruire iudaică şi aici a fost compilată Mişna şi Talmudul palestinian, în sec. al 3-lea şi, respectiv, al 5-lea.

Dintre oraşele care înconjurau Marea Galileii în vremea NT, Tiberiada a fost singurul din care s-au păstrat până în zilele noastre ruine de o mărime considerabilă.

J.H.P.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: