Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Betleem


BETLEEM (ebr. bet lehem, „casa pâinii", cuvântul „pâine" fiind folosit în sensul mai larg de „hrană"). S-a sugerat că lehem, al doilea cuvânt, este de fapt Lakhmu, o zeitate asiriană; nu există însă nici o dovadă că acest zeu ar fi fost venerat vreodată în Palestina. În VT există două oraşe cu acest nume şi în zilele noastre amândouă poartă numele arab Bayt Lahm, care este un echivalent exact al numelui ebraic.

1. Faimoasa cetate a lui David, cum a ajuns să fie numită . Este situată la 9 km S de Ierusalim . Numele mai vechi a fost Efrata (Geneza 35:19) şi localitatea a fost cunoscută ca Betleemul lui Iuda, sau Betleem Efrata, pentru a fi deosebită de cealaltă localitate cu acelaşi nume. Mormântul Rahelei se afla în apropiere; la Betleem au trăit strămoşii lui David; filistenii au aşezat o garnizoană acolo; Mesia a fost destinat să fie născut acolo şi povestirea despre păstori şi magi se concentrează în jurul Betleemului . Betleemul a avut de suferit în sec. al 2-lea d.Cr., din cauza lui Hadrian, şi toţi evreii au fost expulzaţi de acolo; se pare că locul peşterii naşterii a fost uitat timp de două secole, aşa încât s-ar putea ca Biserica Naşterii , ridicată de împărăteasa Elena în timpul domniei lui Constantin, să nu marcheze locul corect.

2. Al doilea Betleem se află în teritoriul lui Zabulon (Iosua 19:15); este la 11 km NV de Nazaret. Majoritatea cercetătorilor cred că judecătorul Ibţan (Judecători 12:8) a locuit aici, dar tradiţia antică este în favoarea Betleemului lui Iuda.

BIBLIOGRAFIE
EAEHL, 1, p. 198-206.

D.F.P.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: