GamalielGAMALIEL. (ebr. gamli’el, „răsplata lui Dumnezeu"- gr. Gamaliel).

1. Fiul lui Pedahţur, un „prinţ al fiilor lui Manase”, ales să-l ajute pe Moise cu recensământul în pustie (Numeri 1:10; 2:20; 7:54, 59;10:23).

2. Fiul lui Simen şi nepotul lui Hilel (potrivit unei tradiţii de mai târziu, dar care este îndoielnică), Gamaliel a fost expert în lege şi membru al Sanhedrinului. Reprezentând aripa liberală a *fariseilor, şcoala lui Hilel, spre deosebire de cea a lui Şamai, Gamaliel a intervenit cu o cuvântare logică şi convingătoare la judecata apostolilor (Faptele Apostolilor 5:33-40).

Pavel l-a recunoscut ca învăţător al său (Faptele Apostolilor 22:3) şi s-a bucurat de un respect atât de mare încât a fost numit „Rabban" („învăţătorul nostru"), un titlu mai înalt decât „Rabbi" („învăţătorul meu"). Vezi J. Neusner, The Rabbinic Traditions about the Pharisees before 70, 1, 1971, p. 341 ş.urm.)

Mişna (Sota 9. 15) spune: „De când a murit Rabban Gamaliel Bătrânul nu a mai existat respect pentru lege, iar puritatea şi abstinenţa au murit odaia cu el". Dacă ţinem seama de reputaţia sa între evrei, nu există nici o dovadă că el ar fi devenit creştin, în ciuda unor sugestii mai vechi (de ex. Clementine Recognitions 1. 65).

J.D.D.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: