Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Iehoiada


IEHOIADA (ebr. yehoyada’, „Iahve cunoaşte") a fost un nume întâlnit frecvent în vremurile VT.

1. Tatăl lui Benaia (2 Samuel 8:18), un viteaz din Cabzeel, în Negheb (1 Cronici 11:22); fiul lui a fost unul dintre slujbaşii lui David.

2. Liderul Aaroniţilor care l-au sprijinit pe David la Ţiclag (1 Cronici 12:27).

3. Fiul lui Benaia şi nepotul lui Iehoiada, unul dintre sfetnicii lui David (1 Cronici 27:34).

4. Marele preot al Templului din Ierusalim în timpul domniei lui Ahazia, Atalia şi Ioan s-a numit de asemenea Iehoiada. El s-a căsătorit cu Ioşeba, sora regelui Ahazia, şi a jucat un rol important în problemele politice. În urma morţii lui Ahazia el a dejucat încercarea reginei-mamă Atalia de a nimici „sămânţa regală". El şi soţia sa l-au ascuns pe nepotul lor, Ioas, timp de 6 ani în incinta Templului, în timp ce Atalia era pe tron. Apoi, în urma unei lovituri de stat, l-a scos din ascunzătoare şi l-a instalat ca domnitorul legitim al lui Iuda. A fost făcut un legământ pentru ocrotirea lui şi un altul la proclamarea lui ca rege (2 Împăraţi 11:17). În timpul cât Ioas a fost minor, Iehoiada a fost cel care a domnit de fapt în locul lui. El a distrus altarele lui Baal şi i-a organizat pe leviţi. El a ajutat la alegerea a două soţii pentru Ioas, ca să asigure succesiunea regală (2 Cronici 24:3). După o mustrare din partea lui Ioas, el însuşi a reparat Templul (2 Împăraţi 12:7). Când a murit, în vârstă de 130 de ani, a fost îngropat în mormântul regal, ca recunoaştere a serviciului său pentru comunitate.

5. Un preot din Ierusalim, înainte de Exil, în timpul vieţii lui Ieremia; a fost înlocuit de Ţefania (Ieremia 29:26).

6. Fiul lui Paseah care s-a întors din Exil împreună cu Neemia şi care a avut un rol important în programul de reconstruire (Neemia 3:6).

M.B.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: