Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Marea Galileii


MAREA GALILEII. Un lac din regiunea Galileii, menţionat şi în VT sub numele de „Marea Chineret" (Numeri 34:11) sau Chinerot (Iosua 12:3), iar în NT este numit „Lacul Ghenezaret" (Luca 5:1) şi „Marea Tiberiadei" (Ioan 21:1). Numele modern este Yam Kinneret.

Lacul este lung de vreo 21 km şi lat de până la 11 km, fiind situat la 211 m sub nivelul mării. Iordanul curge prin acest lac de la N la S; apele acestui lac sunt dulci - spre deosebire de cele ale Mării Moarte - iar pescuitul (*PEŞTE), care ocupă un loc atât de important în naraţiunea NT, era renumit în tot Imperiul Roman şi permitea un export înfloritor. Pe de altă parte, poziţia lacului, situat în adâncul Văii Iordanului şi înconjurat de dealuri, l-a făcut să fie supus unor schimbări atmosferice violente şi furtuni subite.

Lacul este mărginit de o câmpie de lăţime variabilă; în general, povârnişurile din partea de E sunt mai abrupte (Marcu 5:13) şi mai domoale în partea de V. La N şi la S se află câmpia râului Iordan, când intră şi iese din lac.

Pe ţărmurile lacului erau situate oraşe - Capernaurn, Betsaida etc. - şi aici s-a desfăşurat o mare parte a lucrării lui Cristos. Pe vremea lui Cristos ele formau o centură aproape continuă de aşezări înfloritoare în jurul lacului şi existau comunicaţii şi legături comerciale între ele. În zilele noastre, numai *Tiberias a mai rămas ca oraş - până şi locurile celorlalte oraşe din vechime sunt necunoscute - iar schimbările în rutele comerciale au văduvit lacul de importanţa centrală în viaţa regiunii.

BIBLIOGRAFIE
G. A. Smith, The Historical Geography of the Holy Land, 1931, p. 437-463.

J.H.P.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: