Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Lot


LOT (ebr. lot, „acoperitoare"?). Fiul lui Haran, fratele cel mai tânăr al lui Avraam, şi prin urmare nepotul lui Avraam. În afara de relatarea vieţii sale în Geneza, numele lui lipseşte din VT (cu excepţia referirilor la urmaşii săi în Deuteronom 2:9,19; Psalmul 83:8), dar este menţionat de Domnul nostru în Luca 17:28-32 şi de asemenea în 2 Petru 2:7 ş.urm.

El i-a însoţit pe Terah, Avram şi Sarai în călătoria lor de la Ur la Haran şi apoi a continuat drumul împreună cu Avram şi Sarai în Canaan, apoi în Egipt şi apoi iarăşi în Canaan (Geneza 11:31; 12:4-5; 13:1). Defectele din caracterul său ies la iveală prima dată când el a ales în mod egoist valea Iordanului care era bine udată (Geneza 13:8-13). Lucrul acesta l-a adus în mijlocul oamenilor răi din Sodoma şi a trebuit să fie eliberat de rezultatele nesăbuinţei sale, mai întâi de Avraam (Geneza 14:11-16) şi apoi de doi îngeri (Geneza 19). În acest ultim incident a ieşit la iveală slăbiciunea lui şi înclinaţia lui spre compromis. Salvarea lui din Sodoma este legată în mod expres de faptul că Dumnezeu Şi-a adus aminte de Avraam în Geneza 19:29.

În urma îmbătării sale, cele două fiice ale sale au zămislit copii de la el şi aceştia au devenit strămoşii moabiţilor şi amoriţilor (Geneza 19:30-38; cf. Deuteronom 2:9, 19; Psalmul 83:8).

Domnul nostru ilustrează învăţătura sa pe tema întoarcerii Sale folosind povestea lui Lot şi a soţiei sale (Luca 17:28-32), pecetluind în felul acesta istoricitatea întâmplării, iar 2 Petru 2:7 ş.urm. afirmă cu tărie neprihănirea lui. Este probabil că Petru face aici în mod deliberat aluzie la rugăciunea lui Avraam pentru cei „neprihăniţi" din Sodoma.

G.W.G.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: