MedebaMEDEBA (în ebr. medeba, posibil pa tăcerii"). O câmpie şi o cetate a lui Ruben (Iosua 13:9,16), la N de Arnon. Fiind un vechi oraş moabit, luat de la Moab de către Sihon (Numeri 21:21-30), acesta a fost folosit de către amoniţi, aliaţii sirienilor, ca o tabără, după ce au fost înfrânţi de Ioab (1 Cronici 19:6-15). După aceea se pare că a fost capturat pe rând de mai multe popoare. Pe inscripţia moabită (vezi, *MOAB, INSCRIPŢIE) este menţionat ca fiind luat de Omri, poate de la Moab, iar apoi se arată că a fost capturat din nou de Meşa şi fortificat. Recapturat de la Moab de către Ieroboam al II-lea, este din nou sub stăpânire moabită în Isaia 15:2.

Apare din nou în istoria perioadei intertestamentale (1 Macabei 9:36 ş.urm. ca Medaba; Josephus, EJ 1. 63), înainte de a fi capturat de Hyrcanus după o lungă împresurare (Josephus, Ant.13.11, 19).

Vatra acestui oraş, numită astăzi Madaba, se află la 10 km S de Hesbon. În 1896, în timpul săpăturilor care s-au făcut acolo pe locul unei biserici, a fost descoperită o hartă din sec. al VI-lea, făcută din mozaic, care arăta o parte din Palestina, de la Bet-Şean până la Nil. Vezi M. Avi-Yonah, The Madaba Mosaic Map, 1954. În plus, mai există multe ruine care datează în principal din era creştină, inclusiv un templu mare şi nişte rezervoare foarte mari. Au mai fost găsite şi morminte din Epoca fierului.

J.D.D.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: