NobNOB. O localitate menţionată în trei pasaje din VT, toate referindu-se probabil la acelaşi loc.

În 1 Samuel 22:19, este prezentată ca o cetate a preoţilor; probabil că preoţii lui Iahve au fugit acolo cu efodul, după capturarea chivotului şi după ce Silo a fost distrus (1 Samuel 4:11). David a vizitat cetatea Nob după ce a scăpat din mâinile lui Saul, atunci când Ahimelec era preot acolo şi când David şi oamenii lui au mâncat pâinile pentru punerea înainte (1 Samuel 21:6). Când Saul a auzit că preotul din Nob l-a ajutat pe fugarul David, el a făcut o incursiune în locul acesta sfânt şi l-a executat atât pe Ahimelec cât şi pe alţi 85 de preoţi (1 Samuel 22:9, 11,18-19).

Isaia a prorocit că invadatorii sirieni vor ajunge până la Nob, între Anatot, la 4 km N de Ierusalim, şi capitală (Isaia 10:32), iar cetatea este de asemenea menţionată în Neemia 11:32 ca fiind un sat repopulat după reîntoarcerea din Exil.

Ultimile două trimiteri se referă la Nob ca fiind o localitate lângă Ierusalim, probabil Ras Umm et-Tala de astăzi care se găseşte pe povârnişul de E a Munţilor Scopus, la NE de Ierusalim (Grollenberg, Atlas of the Bible, 1956. S.R. Driver (Notes of the Hebrew Text of the Books of Samuel), 1913, p. 172) sugerează că localitatea ar fi fost aşezată undeva pe Ras el-Mesharif, la mai puţin de 2 km N de Ierusalim, o creastă de pe buza căreia călătorul care merge pe drumul spre N poate beneficia de primele privelişti ale cetăţii sfinte (790 m).

R.A.H.G.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: