Cir, CirusCIR, CIRUS. (Ebr./aram. kores; elam./persană veche kurus; bab. kuras). Rege persan din dinastia Ahemenizilor. Este posibil ca Cirus să fi fost un nume dinastic mai vechi. Cirus I a fost contemporan cu Asurbanipal, regele Asiriei, cca. 668 î.Cr. şi de aceea se poate să fi fost cunoscut de Isaia, care a prevestit restaurarea templului din Ierusalim de către această nouă putere care avea să-i elibereze pe evrei din exil (Isaia 44:28). Cirus avea să fie „Mesia" lui Dumnezeu - eliberatorul, un instrument în planul divin (Isaia 45:1).

Cirus II (cel Mare), nepotul lui Cirus I, a urcat pe tron pe la 559 î.Cr. În 549 a învins pe tatăl mamei sale, Astyages, regele mezilor, suveranul său, şi a întemeiat Imperiul Persan (Ahemenid). El şi-a luat titlul de „regele mezilor" şi „regele Elamului" (A, K. Grayson, Babylonian Historical-literary Texts, 1975, p. 31). L-a învins pe Croesus şi regatul Lydiei, iar în 547 a mărşăluit prin Asiria. Câţiva ani mai târziu ameninţa Babilonul, dar abia în 16 octombrie 539 perşii conduşi de Gobryas au intrat în Babilon, după ce au deturnat apele râului şi au intrat în cetate prin albia râului, într-un atac surprinzător (Cronica bab., ANET; p. 366; DOTT, p. 82; Herodot, 1. 189-191; cf. Daniel 5:30). 17 zile mai târziu, Cirus însuşi a intrat în cetate în mijlocul jubilării poporului.

Inscripţiile lui Cirus confirmă prezentarea lui în VT ca un conducător milostiv. În primul an al domniei sale el a dat un decret prin care „a adunat pe toţi locuitorii (care erau exilaţi) şi i-a lăsat să se întoarcă în ţara lor" şi prin acelaşi decret a restaurat zeităţile în templele lor renovate (vezi Cilindrul lui Cirus , ANET, p. 316; DOTT, p. 92-94; Ezra 6:1 ş.urm.). Evreilor, întrucât nu aveau imagini ale zeităţii lor, li s-a permis să restaureze Templul şi dotările lui (Ezra 6:3). În timpul primilor 3 ani ai domniei lui Cirus în Babilonia Daniel a dus-o bine (Daniel 1:21; 6:28; 10:1), dar apoi, potrivit lui Josephus (Ant. 1.10.249), a fost mutat în Media sau, mai probabil, la Susa, capitala persană (Daniel 8:2). Pentru teoria potrivit căreia Cirus se poate să fi fost numit „Darius, Medul", vezi *DARIUS. În anul 530 î.Cr. Cirus a fost succedat în Babilon de către fiul său Cambise (II) care se poate să fi fost co-regent cu el pentru o perioadă.

BIBLIOGRAFIE
Acta Iranica Seria 1, 1974,1-3.

D.J.W.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: