Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Festus


FESTUS. Porcius Festus l-a succedat pe *Felix ca şi procurator al Iudeii. Nu se ştie nimic despre viaţa lui înainte de această funcţie, dar se ştie că el a murit în timp ce era în funcţie, la vreo 2 ani după instalare. Josephus (Ant. 20.182 ş.urm. şi BJ 2.271) îl prezintă într-un contrast pozitiv cu predecesorul său Felix şi cu succesorul său Albinus. În Faptele (24:17-26:32) el apare într-o lumină mai puţin favorabilă. Deşi el a judecat cazul lui Pavel cu o promptitudine lăudabilă (25:6) şi a fost convins de nevinovăţia lui (26:31), el a fost gata să-l sacrifice pe Pavel ca să facă pe placul evreilor (25:9). De aceea a făcut sugestia scandaloasă de a rejudeca procesul la Ierusalim. Pavel a fost obligat să facă apel la Cezar când a fost confruntat cu un aranjament care îl punea în mâinile duşmanilor săi. Cu toate acestea, se pare că Festus a fost nedumerit de cazul lui Pavel şi a adus cazul înaintea lui Agripa II şi *Berenice. Nevinovăţia lui Pavel s-a văzut limpede în această rejudecare, dar conform cu apelul lui, a fost trimis la Roma.

Festus a participat din nou când conducătorii iudeilor au dat în judecată la Nero pe Agripa pentru violarea caracterului privat al incintei Templului (Josephus, Ant. 20.189 ş.urm.).

Data sosirii lui Festus în Iudea este extrem de importantă pentru cronologia paulină. În pauline Studies, p. 348 ş.urm., W. M. Ramsay a argumentat că dacă dovezile lui Eusebius sunt interpretate corect, ele indică anul 59 d.Cr. şi oarecare sprijin pentru această dată se găseşte în schimbarea bruscă a monedei procuratoriale din anul acela, un eveniment care poate fi atribuit în mod plauzibil sosirii unui nou guvernator (vezi H. J. Cadbury, The Book of Acts in History, 1955, p. 9 ş.urm.).

E.M.B.G.
C.J.H.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: