Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Ghehazi


GHEHAZI. Slujitorul lui Elisei. Se poate să fie „slujitorul" al cărui nume nu este dat în 2 Împăraţi 4:43 şi „slujitorul" din 2 Împăraţi 6:15, dar el este numit numai în trei ocazii.

În 2 Împăraţi 4 el îi sugerează lui Elisei că Sunamita ar trebui răsplătită cu promisiunea unui fiu, iar mai târziu a luat toiagul lui Elisei şi l-a pus peste copilul mort, cu speranţa zadarnică a readucerii lui la viaţă.

În 2 Împăraţi 5, după ce Elisei a refuzat să ia un cadou de la Naaman atunci când acesta a fost vindecat de lepră, Ghehazi a obţinut daruri pentru sine, folosind un pretext fals. Ca pedeapsă, el însuşi a fost lovit de lepră. Textul din 2 Împăraţi 5:27 ar trebui comparat cu reglementările cu privire la lepră, din Levitic 13:12-13. În această formă de boală de piele, oricare ar fi fost, atunci când toată pielea se făcea albă, victima era „curată" şi nu mai era izolată. Prin urmare, Ghehazi a putut continua să fie slujitorul lui Elisei.

În 2 Împăraţi 8:1-6 Ghehazi îi povesteşte regelui Ioram felul în care fiul Sunamitei a fost readus la viaţă. În timp ce el vorbea a venit tocmai femeia aceia ca să-i ceară regelui să-i redea proprietatea.

J.S.W.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: