Acad, AkkadACAD, AKKAD. Una dintre cetăţile majore alături de Babilon şi Erec, întemeiate de Nimrod, (Geneza 10:10) . A purtat numele semitic Akkodu şi numele sumerian Agade. Poziţia geografică precisă în apropiere de Sippar sau Babilon este incertă, deşi unii o identifică cu ruinele de la Tell (Sesubar) sau chiar cu Babilonul.

Inscripţiile arată că o dinastie semitică veche, întemeiată de Sargon I (cca. 2350 î.Cr.)  a înflorit aici. În vremea aceea Acad a stăpânit peste tot Sumerul (S Babiloniei) şi armatele sale au ajuns până în Siria, Elam şi S Anatoliei. Dat fiind comerţul şi marea prosperitate care au urmat după domnia lui Sargon şi a succesorului său Naram-Sin, dinastia lor a devenit simbolul „epocii de aur". Mai târziu, când Babilonul a devenit capitală, termenul „Akkad" a continuat să fie folosit în cronicile regilor din *Asiria şi *Babilon pentru a descrie tot Babilonul de N, până către sfârşitul perioadei persane.

Termenul „acadian" (akkadian) este folosit astăzi pentru a desemna limbile semitice asiriene şi babiloniene, dialectul faimoasei dinastii din Agade fiind desemnat ca „acadiană veche".

D.J.W.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: