Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Natan


NATAN. (În ebr. natan, „El (adică, Dumnezeu) a dat"). Dintre cei 11 bărbaţi care apar în VT cu acest nume, cel puţin următorii pot fi identificaţi cu precizie:

1. Un proroc (în ebr. nabi’) pe care-l întâlnim în relatarea cu privire la viaţa împăratului David. El apare fără să fie prezentat atunci când David îşi exprimă dorinţa de a construi un templu (2 Samuel 7 = 1 Cronici 17). La început Natan cade de acord, dar după ce stă de vorbă cu Dumnezeu, îi dă de ştire lui David că această lucrare va cădea în sarcina urmaşului lui David, cu toate că se pare că David pregăteşte, la îndemnul lui Natan, muzica pentru slujbele din Templu (2 Cronici 29:25). Când Adonia urzeşte să pună mâna pe tronul tatălui său, Natan o sfătuieşte pe Bat-Şeba să-i aducă aminte lui David de promisiunea pe care a făcut-o că va lăsa tronul lui Solomon. Căzând de acord cu acest lucru, Natan este îndemnat să îl proclame pe Solomon împărat (1 Împăraţi 1:11-45). Natan este cunoscut în primul rând pentru denunţarea curajoasă a păcatului dublu al lui David împotriva lui Urie Hititul şi pentru pilda prin care i l-a prezentat păcatul lui (2 Samuel 12).

2. O rudă a doi războinici ai lui David (2 Samuel 23:36; 1 Cronici 11:38).

3. Fiul lui David, născut în Ierusalim (2 Samuel 5:14). Arborele genealogic din care face parte acest Natan este menţionat în Zaharia 12:12 şi în genealogia Domnului nostru din Luca 3:31. 1 Împăraţi 4:5 se referă ori la acest Natan, ori la proroc.

4. Un om din Iuda (1 Cronici 2:36).

5. Unul dintre însoţitorii lui Ezra în drum spre Ierusalim (Ezra 8:16).

6. Fiul lui Bani, care la îndemnul lui Ezra a renunţat la soţia lui, care era dintre străini (Ezra 10:39).

T.H.J.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: