Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Paşhur


PAŞHUR. Acest nume este probabil de origine egipteană: în ebr. pas-hur din egipt. p(‘) s(ri n) Hr, „fiul (zeului) Horus"; cf. S. Ahituv, IEJ 20, 1970, p. 95-96.

1. Paşhur fiul lui Imer. Un preot, căpetenia Casei Domnului din timpul lui Zedechia, sau mai devreme, care l-a pus pe Ieremia cu picioarele în butuci şi căruia Ieremia i-a prorocit că va fi exilat în Babilon (Ieremia 20:1-6).

2. Paşhur fiul lui Malchia. A fost trimis de împăratul Zedechia să-l întrebe pe Ieremia ce spune Domnul (Ieremia 21-1). El a fost unul dintre cei care l-au întemniţat pe Ieremia aruncându-l în groapa lui Malchia, fiul împăratului (tatăl acestui Paşhur?) (Ieremia 38:1-13). Este posibil ca tot el să fie capul unei familii preoţeşti din care câţiva membri au fost deportaţi în Babilon. Mai târziu, unii membri ai acestei familii s-au întors la Ierusalim cu Zorobabel (Ezra 2:38 = Neemia 7:41), iar şase dintre ei au trebuit să-şi lase nevestele care erau dintre neamuri (Ezra 10:22). Alţii s-au oferit, sub conducerea lui Neemia, să repopuleze Ierusalimul în întregime (Neemia 11:12; probabil că este vorba de acelaşi Adaia ca şi 1 Cronici 9:12).

3. Paşhur, tatăl lui Ghedalia. Fiul său, Ghedalia, a fost printre cei care l-au întemniţat pe Ieremia în groapa lui Malchia (Ieremia 38:1-13); vezi mai sus nr. 2. Este posibil ca acest Paşhur să fie acelaşi cu nr. 1. sau nr. 2. de mai sus.

4. Paşhur, un preot, a fost unul dintre cei care şi-au pus sigiliul pe legământul din vremea lui Neemia, care a fost încheiat după ce Ezra a citit Legea (Neemia 10:3).

K.A.K.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: