Vă recomandăm:

Vă recomandăm:

A B C D E F G H I Î J L M N O P R S Ş T Ţ U V Z

Urie


URIE. (Ebr. ‘uriyya, ‘uriyyahu, „Iahve este lumina mea").

1. Un hitit al cărui nume s-ar putea să fie hurian, Ariya, şi a fost transformat în ebr. Urie; unul dintre mai mulţi viteji de război ne-israeliţi în armata lui David (2 Samuel 23:39; 1 Cronici 11:41). În timp ce Urie era plecat cu armata la asediul cetăţii *Raba, David a comis adulter la Ierusalim cu soţia acestuia, *Bat-Şeba (2 Samuel 11:1-4; cf. 1 Împăraţi 15:5). Pentru a face legitimă relaţia aceasta, David a cerut ca Urie să fie pus într-un loc vulnerabil în luptă, aşa încât să fie omorât (2 Samuel 11:6-21). El este menţionat în genealogia lui Isus ca soţul Bat-Şebei, mama lui Solomon (Matei 1:6).

2. Un preot, unul dintre „martorii credincioşi" la prorocia despre Maher-Şalal-Haş-Baz (Isaia 8:2). El l-a ajutat pe *Ahaz la introducerea unui altar de inspiraţie străină şi la facerea altor schimbări neconformiste în cult (2 Împăraţi 16:10-16).

3. Un profet din Chiriat-Iearim, al cărui mesaj a sprijinit pe cel al lui Ieremia, contemporanul său. Fuga în Egipt ca să scape de mânia lui Ioiachim, pe care l-au supărat prorociile lui, nu l-a protejat deoarece a fost extrădat în Iuda şi a fost executat acolo (Ieremia 26:20-24).

4. Tatăl lui Meremot, un preot din vremea lui Ezra (Ezra 8:33; cf. Neemia 8:4).

D.W.B.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole: